The Spring Forest

Denne tiden på året kan det nesten ikke bli vår fort nok, og sånn tror jeg de fleste av oss har det? Og så er det en ekstra glede i å rusle rundt i skogen i nærheten av der vi bor for å observere de mange små tegn som bærer bud om at våren nå endelig er på vei. Ikke mer snø nå!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAThis time of the year the spring can’t really arrive soon enough, and – not surprisingly, this I think that most of us feel these days? And it gives one extra pleasure to be able to walk through the spring forest close to where we live observing all the small signs alerting us
that the spring has really arrived. No more snow!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOveralt dekkes skogbunnen i disse dager av hvitveis, men innimellom finner vi også tuer av blåveis som idag er en av våre ‘rødlistede arter’.

All over the forest floor we find abundant numbers of white anemones, but in between we may also find patches of Kidneywort, ( Liverwort, Liverleaf and a number of other names) 🙂 Take your pick. Today this is a species that are on our ‘red list’.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet hender blåveisen vokser på steder hvor jordsmonnet er særlig surt. Da kan kronbladene anta en mer rosa farge!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn some places the ‘Liverwort’ may grow where the earth is more acid than usual. That’s when it may grow with a more rosy petals than usual.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADen kan også forekomme som en mørkere blåveis. Da ser den slik ut!
It may also occur with a darker shade blue. Then it looks like this!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dette området var det i eldre tider (lenge før det moderne kjøleskapets tid) en ganske omfattende produksjon av isblokker. De gamle isdammene gjør idag tjeneste som revir for trekkfugler eller ferieaktiviter for hytte-beboere i området.

Throughout this area there were once (long before the modern refrigerators) a massive production of ice blocks on  these artificial lakes. Today these dams are a popular place to migrating birds and the people occupying holliday cabins in the area.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå et eller annet tidspunkt ble dette treet brukket ned, men – det gir ikke opp! Det kan bli spennende å se hva fremtiden bringer?

At some time this tree were broken down into a horizontal position, but – it refuses to die!
It may be exiting to see what will happen in the future? OLYMPUS DIGITAL CAMERAToppen av bjerketrærne i området har fått en lysegrønn aura rundt seg, men her nede på skogbunnen er det ennå 3-4 dager for tidlig . . .

The birch treetops have gotten a slight green aura around themselves, but down here at ground level, it’s still 3-4 days early . . .
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHer en liten scene fra naturen som viser ‘fortid’, ‘nåtid’ og kanskje ‘morgendagen’?
A small scene from nature showing ‘yesterday’, ‘the present’ and possibly ‘near future’?
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg kom plutselig i tanker om at jeg hadde tatt med meg mitt nye macro-objektiv. Kanskje jeg skulle prøve det litt? Men det var også en frisk vind som feide mellom trærne og det var ikke så mye som sto stille!
(Hvilket er ganske viktig når man skal fotografere i macro!)

Suddenly I remembered that I’d brought my new macro lense with me. Perhaps I ought to try it out? But there were also a gusty wind blowing between the trees and nothing much was actually remaining still. (Which is rather important shooting in macro!)
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANesten fulltreffer, men ikke helt . . .
Rather close, but not quite . . .
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANaturen kan være nådeløs! Det er lett å tro at denne karen nyter sin lunch, men ta opp bildet i full størrelse så vil dere oppdage en mengde midd som er i ferd med helt å ta knekken på denne karen!

Nature can be merciless! It is easy to believe that this guy is enjoying his lunch but take it up intofull size image’ and you will find a plethora of mites that are about to completely kill off this little fellow!
(Compliments of SRB )

Please return me to INDEX

 

 

About Seenorway

'See Norway' vil i fremtid befatte seg med å vise bildereportasjer fra byer, kommuner og tettsteder rundt i Norge. 'See Norway' will take pride in showing you picture reports from communities and settlements throughout Norway. Contact: post@roby.no
This entry was posted in BUSKERUD and tagged , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to The Spring Forest

 1. Mormor says:

  De pollinerende er utsatt.
  Takk for våren 🙂

  • Seenorway says:

   Ja, du, det er de virkelig. Jeg har observert humler som mer så tungt lastet med midd at de vanskelig kan bære ekstra last med nektar. Og med ‘farlig last’ så blir jo også levetid så vel som pollinering begrenset?!

   • Mormor says:

    Det blir det jo og dermed har menneskeheten et problem. Matproduksjon.

    • Seenorway says:

     Ja, i KIna har de allerede i flere år pollinert epleplantasjer for hånd, men skulle de gjort noe tilsvarende i USA så tror jeg ikke du hadde likt prisen på eplene. Dette er tidkrevende og dyrt! Arter som ikke blir pollinert, vil etter hvert dø ut! (Med de konsekevenser det måtte ha for næringskjedene)

     • Mormor says:

      Det er vel et spørsmål om de klarer å opprettholde håndpollineringen når sortimentet stadig må utvides.

      • Seenorway says:

       Vi skal vel være ærlige nok til å si at de har ikke en sjanse i h . . . for å opprettholde pollinering dersom våre bier, humler og annet kryp tar livet av hverandre (godt hjulpet av sprøytemidler). Det vil få så vidtrekkende konsekvenser for biotop og fauna at det skal godt gjøres å overleve for noen og enhver! I første omgang vil vi spare en masse tid på matlaging hver gang vi tar middagen ute av pilleglassene, men på et eller annent tidspunkt vil industrien slippe opp for vitaminer og proteiner . . .
       Jorden ble rett og slett for liten for oss! Profitthunger og begjær tok knekken på den – og oss!

      • Mormor says:

       Det er vel slik vi er? VI er vel drøyt, men mennesker har en tendens til å handle først og tenke etterpå. Og så er det disse deilige pengene da.

      • Seenorway says:

       Ja, og de røde flaggene har jo gått til topps i noen år nå, men blir tilsynelatende ikke lagt merke til i global sammenheng?
       Å få konsesjon til å drive landbruk burde i global sammenheng innebære at man måtte sette 0,1% av sitt ellers udyrkbare areal (minimum 1 mål) ut til såkalte ‘blomsterenger’ hvor man gjennom egnet biotop kunne sikre oppvekstmiljøet for våre pollinatorer? Noe lignende burde veimyndighetene gjøre når de kultiverer landskapet rundt våre motorveier. Blomsterenger!!!
       Pent ville det også blitt! Også de som tegner friarealer og parker burde bli langt flinkere på dette området!

      • Mormor says:

       Jammen, disse blomstene er jo bare i veien, ikke genererer de inntekter heller.

       Jeg ser at flere begynner å lage “eng” her i distriktet. Flere setter av teiger til markblomster. Det er bra. Ikke fullt så fornøyd med at de søker støtte til engene sine, men kan forstå, siden alt dreier seg om penger og inntekter, nå for tiden.
       Jeg har eng, men det er stort sett fordi jeg liker engblomster og ikke er så opptatt av en striglet hage.

      • Seenorway says:

       Tanken er at bønder bør benytte ‘uproduktiv mark’ til formålet. F.eks. når de avvirker skog. Fjern kvist og kvas og strø utover 50 kilo blomsterfrø parallelt med at de planter nye trær. Eller områder med våtmark og/eller fjellknatter hvor de ikke kan dyrke korn eller raps. Det er ikke rare tilskuddet de bør ha krav på? Kostnaden av blomsterfrø?
       Egentlig er det jo ‘hjelp til selvhjelp’, for ved å legge til rette for våre små venner så vil de jo i det minste sikre pollinering av egen avling?!

 2. vestlending says:

  Nydelige bilder Svein! Det var virkelig kjekt å få følge med en tur til skogs! Minnes den gangen du hadde nettopp handlet Canon kameraet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.